Hår har alltid ansetts vara en symbol för kvinnlig skönhet och hälsa. Därför är håravfall för många kvinnor en orsak till psykisk stress, eftersom många kvinnor har svårt att prata fritt om deras problem.
Orsaker till håravfall hos kvinnor

Många kvinnor förlorar sitt hår i speciella faser av livet. Hormonella förändringar, till exempel under graviditet, under klimakteriet eller till och med under det avancerade podiet av puberteten, kan förändra hårbalansen genom att påverka tillväxten. Även psykologiska faktorer och bristen på näringsämnen kan påverka håret och visa konsekvenserna efter år. Normalt finns det ingen enda orsak, men kombinationen av olika orsaker som stress, dålig kost, graviditet, klimakteriet, vilket i slutändan leder till håravfall. Håravfall av genetiska skäl hos kvinnor är ganska sällsynt, om än stigande.
Cirkulär förlust (alopecia areata)

Cirkulär förlust kan förekomma var som helst på ditt huvud. På kort tid kommer håravfallet att producera cirkulära eller ovala kalvar. Dessa områden är lätt synliga, eftersom de inte låter sig maskeras beroende på hårklippningstypen. I 50% faller dessa områden sig utan omsorg. Det kan emellertid också hända att dessa områden expanderar till total håravfall (alopecia totalis). I de flesta allvarliga fall kan alla kroppshår som ögonbryn, ögonfransar och annat kroppshår (alopecia universalis) också gå vilse.
Mer och mer fint hår

Med år är det möjligt att hårlökar producerar allt mer fint hår. Ofta är problemet relaterat till hårbotten eller brist på näringsämnen. Även hormonella variationer – inklusive de viktigaste klimakteriet – kan vara orsaken till att håret blir finare.
Utbredd förlust

Den vanligaste formen av håravfall hos kvinnor är den stora förlusten. Förlusten påverkar hela ytan av hårbotten och är i början nästan omärkbar. Orsaker kan vara hormonell variation, sköldkörtelproblem, brist på järn, infektioner, ärrbildning i hårbotten, stress eller lipidbrist. I det avancerade tillståndet kan det vara kala områden, nästan alltid i mitten.
Hårförlust på grund av läkemedel (kemoterapi)

Läkemedel och giftiga ämnen kan orsaka total håravfall. Den mest kända är kemoterapi. Vanligtvis växer håret på egen hand. Parykar eller halsdukar är verkligen till hjälp under vårdperioden.
Hårförlust i graviditet

Under graviditeten kommer din kropp att bli föremål för en större hormonell variation. Detta kommer att märkas i hud- och hårförändringar. Om vissa kvinnor dra nytta av tjockare hårväxt på grund av höga doser östrogen, märker andra ökad håravfall.

Orsakerna till håravfall under graviditeten ligger ofta i fel vård av hårbotten och hår i ung ålder. Dessutom kan bristen på vitaminer och mineralsalter stå i roten till problemet. Det kan också hända att håravfall under graviditeten bara är en tillfällighet och att orsaken är annorlunda.

Kvinnor som förlorar sitt hår efter graviditet borde inte oroa sig, det beror på minskningen av östrogenhalten. Hårtillväxten kommer att normalisera snabbt.

Kategorier: Håravfall

Whatsapp starta chatt
buy an essay